Sporazum med R Slovenijo in Črno goro

KAKO UVELJAVIJO POKOJNINO ZAVAROVANCI, KI SO POLEG POKOJNINSKE DOBE V SLOVENIJI DOPOLNILI POKOJNINSKO DOBO V ČRNI GORI

Sporazum o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Črno goro (Uradni list  RS, št. 66/2011 – MP št. 9/2011),  ki začne veljati 1. 1. 2012, ureja poleg drugih področij socialnega zavarovanja tudi področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Zavarovanci, ki so poleg slovenske pokojninske dobe dopolnili del pokojninske dobe tudi v Črni gori, uveljavijo svojo pravico do pokojnine tako, da vložijo zahtevek za pokojnino pri pokojninskem zavodu v tisti državi, kjer prebivajo v času vložitve zahtevka. Zavarovanci, ki prebivajo v Sloveniji torej vložijo zahtevek pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Ta zahtevek velja istočasno tudi za pridobitev pravice do črnogorske pokojnine, zato ni potrebno vlagati dveh ločenih zahtevkov za pridobitev pravice iz posamezne države.

Če ima zavarovanec v eni državi pogodbenici dopolnjene dovolj pokojninske dobe za priznanje pravice do pokojnine v tej državi, Sporazum omogoča priznanje pokojnine samo na podlagi dobe dopolnjene v eni državi. Glede na navedeno, bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v primeru, če ima zavarovanec dopolnjene dovolj slovenske pokojninske dobe odločil o pravici in odmeril slovensko pokojnino le na podlagi pokojninske dobe dopolnjene v Sloveniji. Za pokojninsko dobo dopolnjeno v Črni gori pa bo poslal zahtevek za pokojnino pristojnemu črnogorskemu nosilcu zavarovanja. V teh primerih bo postopek za odmero slovenske pokojnine lahko zaključen relativno hitro, saj je podatke o dopolnjeni pokojninski dobi in ostale podatke, ki so potrebni za odmero pokojnine v glavnem mogoče pridobiti iz matične evidence Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Če pa le na podlagi pokojninske dobe dopolnjene v Sloveniji zavarovanec ne izpolnjuje pogojev za priznanje pravice do slovenske pokojnine, pa je v skladu z določili Sporazuma potrebno sešteti slovensko in črnogorsko pokojninsko dobo pod pogojem, da se ta obdobja med seboj ne prekrivajo. V teh primerih bo postopek za pridobitev slovenske pokojnine nekoliko dolgotrajnejši, saj lahko Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije pri ugotavljanju pogojev za priznanje pravice do pokojnine upošteva le tisto črnogorsko dobo, ki jo potrdi in sporoči črnogorski nosilec zavarovanja. To pa lahko traja tudi do nekaj mesecev, ker črnogorski nosilci zavarovanja preverjajo preko njihove matične evidence vse zaposlitve v Črni gori (tudi tiste, ki so vpisane v delavski knjižici).

Razumljivo je, da čakanje na upokojitev povzroči zlasti pri zavarovancih, ki jim je delovno razmerje že prenehalo veliko nezadovoljstvo, saj so v času do upokojitve brez zdravstvenega zavarovanja, seveda pa tudi brez dohodkov. Da do tega ne bi prihajalo predlagamo zavarovancem, da si v teh primerih pravočasno pridobijo podatke o zavarovalni dobi dopolnjeni v Črni gori tako, da Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije predložijo izpolnjen obrazec »zahtevek za ugotovitev delovne dobe v tujini« (obrazec je dosegljiv na spletni strani zavoda in sicer: www.zpiz.si – uveljavljanje pravic – obrazci, lahko pa ga zainteresirani dobijo tudi na vseh območnih enotah Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije), oziroma da vložijo zahtevek za priznanje pravice do pokojnine po Sporazumu o socialnem zavarovanju s Črno goro, vsaj šest mesecev pred prenehanjem delovnega razmerja.

Ljubljana, december 2011

Informativni izračun datuma upokojitveNa izračun

Uradne ure in kontakti

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije
Kolodvorska ulica 15, Ljubljana

 

Zavod po telefonu ves poslovni čas nudi splošne informacije o pravicah in obveznostih iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Informacije o konkretnem postopku lahko pridobite osebno v času uradnih ur.

 

Tel
Fax
01 4745 100
+386 1 432 10 46
E-naslov informacije@zpiz.si
Uradne ure
Ponedeljek in torek
Sreda
Petek

8-12 in 13-15
8-12 in 13-17
8-13
Poslovni čas
Ponedeljek, torek in četrtek
Sreda
Petek

8-15
8-17
8-13
Kontaktni center je razdeljen po področjih informacij za stranke: Telefonske številke:
Informacije o bremenitvah prejemkov, ki vam jih nakazuje zavod 01 4745 901
Druge informacije o nakazilih zavoda 01 4745 902
Informacije o uveljavljanju pravic s področja pokojninskega zavarovanja 01 4745 903
Informacije o uveljavljanju pravic s področja invalidskega zavarovanja 01 4745 904
Informacije o uveljavljanju pravic s področja mednarodnega zavarovanja 01 4745 905
Informacije v zvezi s posredovanjem podatkov na obrazcih i-REK in M4 01 4745 906
Informacije glede obvestil o neobračunanih prispevkih 01 4745 907
Informacije o obdobjih zavarovanja, osnovah in prispevkih 01 4745 908
Pomoč uporabnikom elektronskih storitev eZPIZ in BiZPIZ 01 4745 909
Elektronska storitev Informacije o stanju zadeve 01 4745 999
Elektronska storitev o zadnjih nakazilih zavoda 01 4745 998