Varstveni dodatek in državna pokojnina po 1.1.2012

30.11.2011

OBVESTILO PREJEMNIKOM

VARSTVENEGA DODATKA IN DRŽAVNE POKOJNINE

 

Spoštovani,

s 1. januarjem 2012 se začne uporabljati novi Zakon o socialno varstvenih prejemkih (Ur. l. RS, št. 61/10 in 40/11, v nadaljevanju: ZSVarPre), ki   za dosedanje prejemnike državne pokojnine in varstvenega dodatka prinaša nekaj novosti. Pravici do:

       - varstvenega dodatka in

       - državne pokojnine

se bosta namreč po 1. 1. 2012 preoblikovali v novi pravici s področja socialnega varstva.

ZSVarPre na novo ureja pravico do denarne socialne pomoči in pravico do varstvenega dodatka, upravičence do teh prejemkov, pogoje za njihovo pridobitev, njihovo višino, obdobje dodelitve ter način usklajevanja in izplačevanja ( več o tem ).

S 1. januarjem 2012 se tako državna pokojnina in varstveni dodatek prenašata med socialno varstvene prejemke. Državne pokojnine kot samostojnega prejemka po novem ne bo več. Dosedanji prejemniki državne pokojnine ali varstvenega dodatka bodo lahko, če bodo izpolnjevali z zakonom določene pogoje, prejemali denarno socialno pomoč in/ali varstveni dodatek. Tako denarna socialna pomoč kot tudi

varstveni dodatek se z novim zakonom zvišujeta, ob tem pa je treba poudariti, da se bo skladno z novim Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev pri odločanju o vseh pravicah poleg dohodka posameznika ali njegovih družinskih članov upoštevalo tudi premoženje. To pa pomeni, da bodo nekateri upravičenci lahko po novem prejemali višji varstveni dodatek ali denarno socialno pomoč, lahko bosta ta prejemka

nižja, lahko pa do teh pravic po novem zakonu ne bodo več upravičeni.

Po novem bodo o tem odločali centri za socialno delo. Kot prejemniku državne pokojnine ali varstvenega dodatka vam zaradi začetka izvajanja nove zakonodaje ni treba storiti ničesar. Centri za socialno delo bodo namreč po uradni dolžnosti ugotovili, ali dosedanji prejemniki varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine, uveljavljene pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZPIZ), izpolnjujejo pogoje za preoblikovanje teh pravic v nove pravice, določene v novem zakonu,

in o tem izdali ustrezno odločbo.

Za preoblikovanje pravic in izdajo odločbe o novi pravici mora ZPIZ do konca tega leta prenesti na

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve iz lastnih zbirk osebne in druge podatke o upravičencih do varstvenega dodatka in državne pokojnine ter o vsem tem obvestiti tudi upravičence do teh pravic.

Obveščamo vas, da je ZPIZ zahtevane podatke za preoblikovanje pravice do varstvenega dodatka in državne pokojnine posredoval ministrstvu v predpisanem roku.

Hkrati vas obveščamo, da bo ZPIZ vsem, ki so na dan 1. 1. 2012 upravičeni do državne pokojnine in do varstvenega dodatka, te izplačeval še do zadnjega dne v mesecu, v katerem bo pristojni center za socialno delo izdal odločbo o upravičenosti ali neupravičenosti do socialnovarstvenih prejemkov po ZSVarPre.

Do takrat izplačani zneski se bodo tistim, ki bodo upravičeni tudi do novih pravic, šteli kot akontacija socialnovarstvenih prejemkov po navedenem zakonu. Uživalcem varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine, ki bodo prejeli odločbo centra za socialno delo, da niso upravičeni do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka po ZSVarPre, pa že izplačanih zneskov varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine po 1. 1. 2012 ne bo treba vrniti.

Hkrati vas obveščamo, da   bo lahko preoblikovanje   pravice do varstvenega dodatka oziroma državne pokojnine v pravico   do denarne socialne pomoči oziroma do varstvenega dodatka po ZSVarPre od 1. januarja   2012 dalje imelo za posledico   omejitev dedovanja.   V primeru, da bo   upravičenec do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka po smrti zapustil določeno premoženje, bodo morali dediči premoženja, ki ne bodo socialno ogroženi, ta prejemek po ZSVarPre vrniti oziroma se bo zapuščina za ta znesek   zmanjšala.

Če ne želite, da se pravica do varstvenega dodatka ali pravica do državne pokojnine preoblikujeta v pravice po ZSVarPre, oziroma če varstvenega dodatka po 1. 1. 2012   ne želite prejemati, morate ZPIZ s tem seznaniti do 31. 12. 2011. ZPIZ bo o tem izdal ustrezno odločbo in dajatev prenehal izplačevati.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

 

Informativni izračun datuma upokojitveNa izračun

Uradne ure in kontakti

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije
Kolodvorska ulica 15, Ljubljana

 

Zavod po telefonu ves poslovni čas nudi splošne informacije o pravicah in obveznostih iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Informacije o konkretnem postopku lahko pridobite osebno v času uradnih ur.

 

Tel
Fax
01 4745 100
+386 1 432 10 46
E-naslov informacije@zpiz.si
Uradne ure
Ponedeljek in torek
Sreda
Petek

8-12 in 13-15
8-12 in 13-17
8-13
Poslovni čas
Ponedeljek, torek in četrtek
Sreda
Petek

8-15
8-17
8-13
Kontaktni center je razdeljen po področjih informacij za stranke: Telefonske številke:
Informacije o bremenitvah prejemkov, ki vam jih nakazuje zavod 01 4745 901
Druge informacije o nakazilih zavoda 01 4745 902
Informacije o uveljavljanju pravic s področja pokojninskega zavarovanja 01 4745 903
Informacije o uveljavljanju pravic s področja invalidskega zavarovanja 01 4745 904
Informacije o uveljavljanju pravic s področja mednarodnega zavarovanja 01 4745 905
Informacije v zvezi s posredovanjem podatkov na obrazcih i-REK in M4 01 4745 906
Informacije glede obvestil o neobračunanih prispevkih 01 4745 907
Informacije o obdobjih zavarovanja, osnovah in prispevkih 01 4745 908
Pomoč uporabnikom elektronskih storitev eZPIZ in BiZPIZ 01 4745 909
Elektronska storitev Informacije o stanju zadeve 01 4745 999
Elektronska storitev o zadnjih nakazilih zavoda 01 4745 998