Slika družine

Piškotki

15.06.2013

Piškotki so majhne datoteke z nizom številk in črk, ki jih spletni strežniki shranijo na napravo, s katero uporabnik dostopa do spletišča. Namenjeni so predvsem kasnejši prepoznavi naprave, da lahko spletišče uporabniku ponudi možnosti, ki jih je izbral ob prejšnjem obisku (npr. izbira jezika, prilagojene postavitve portala,prilagojene ponudbe oglasov glede na prejšnji izbor, analitiko, ipd.). Vsi uporabniki spleta imajo na svojih napravah vrsto piškotkov iz različnih spletišč. Uporabo piškotkov v celoti nadzira spletni brskalnik, ki ga je mogoče nastaviti tako, da dovoli, omeji ali blokira uporabo piškotkov. Brskalnik omogoča tudi nadzor in brisanje že naloženih piškotkov. 15.6.2013 se je z novo zakonodajo (ZEKom-1) spremenil način obveščanja uporabnikov o piškotkih na način, da bi se le-ti uporabe piškotkov bolj zavedali in imeli možnost odločati o njihovi uporabi.

Piškotki so zelo pomembni za delovanje večine spletišč, saj omogočajo, da so spletišča uporabnikom prijaznejša, v nekaterih primerih so piškotki potrebni tudi za pravilnost delovanja. Piškotki pa so lahko zlorabljeni tudi za sporne oglaševalske prakse, kar želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

Dodatne informacije o piškotkih:

Piškotki, ki jih uporablja spletišče ZPIZ

 •  Piškotki, potrebni za pravilno delovanje spletišča
  Te piškotke spletišče potrebuje za pravilno delovanje. Če jih boste onemogočili, nekatere funkcionalnosti ne bodo delovale. 
   
 • Piškotki za uporabniku prijaznejše delovanje spletne strani
  Gre za piškotke, ki si zapomnijo določene izbire uporabnika ter mu na ta način ob vnovičnem obisku omogočijo prijaznejšo uporabniško izkušnjo.
 • Piškotki, namenjen analitiki (Google analytics)
  Piškotek nam omogoča merjenje obiska in analizo uporabe spletišča. Google analytics ne zbira osebnih podatkov (Izjava o varovanju zasebnosti Google Analytics). Analiza se izvaja izključno na anonimnih podatkih o obiskovalcih. Najpomembnejše zbirne informacije praviloma objavimo v Letnem poročilu Zavoda.

Pri oblikovanju spletišča ZPIZ ne uporabljamo invazivnih piškotkov, namenjenih za zbiranje in posredovanje podrobnih podatkov o uporabnikih, za trženje, oglaševanje oz. v druge namene, ki bi pomenili poseg v zasebnost uporabnikov ali omogočale sporne oglaševalske prakse.

Onemogočenje piškotkov

Uporabo piškotkov lahko onemogočite z spremembo nastavitev v brskalnikih. Če boste piškotke onemogočili, nekaterih funkcionalnosti spletišča ZPIZ ne boste mogli uporabljati.

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem brskalniku. Piškotke lahko dovolite, omejite ali blokirate. Dodatne informacije o nastavitvah dela za piškotke so za najpogostejše brskalnike na voljo na naslednjih povezavah:

Copyright 2019 ZPIZ - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Kolodvorska 15, Ljubljana
Splošni pogoji | Izjava o dostopnosti| Varstvo osebnih podatkov
Izdelava: MMstudio