Slika družine

Najpogostejša vprašanja - Spletni pokojninski kalkulator

Kaj je Splošni informativni pokojninski kalkulator?

Kaj je Osebni informativni pokojninski kalkulator?

   Kako na spletni strani zpiz.si pridem do storitve Osebni informativni pokojninski kalkulator?

   Sem uživalec 40% pokojnine. Ali lahko izvedem informativni izračun z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem?

   Želim uveljaviti skrb za otroke. Kje v osebnem kalkulatorju lahko to storim?

   Kako lahko v Osebnem kalkulatorju vnesem vojsko?

   Ali lahko izvedem informativni izračun invalidske pokojnine?

 

 

Kaj je Splošni informativni pokojninski kalkulator?

Storitev Splošni informativni pokojninski kalkulator vam omogoča izvedbo informativnega izračuna datuma izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine ter višine pokojnine na podlagi podatkov, ki jih ročno vnesete v storitvi. Za uporabo te storitve registracija v informacijskem sistemu zavoda ni potrebna. 

Splosni_informativni_pokojninski_kalkulator

Kaj je Osebni informativni pokojninski kalkulator?

Storitev Osebni informativni pokojninski kalkulator vam omogoča izvedbo informativnega izračuna datuma izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine ter višine pokojnine na podlagi vaših osebnih podatkov, ki so zapisani v informacijskem sistemu zavoda in vplivajo na priznanje in odmero pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Storitev je namenjena registriranim uporabnikom.

Kako na spletni strani zpiz.si pridem do storitve Osebni informativni pokojninski kalkulator?

Informativni izračun pokojnine z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem lahko izvedete na portalu Moj eZPIZ. Dostop do portala je mogoč na spletni strani www.zpiz.si

Pred prvo uporabo portala Moj eZPIZ je potrebna registracija. Če uporabljate kvalificirano digitalno potrdilo, kliknite gumb Vstopi v Moj eZPIZ z digitalnim potrdilom, če uporabljate prijavo SI-PASS pa klinite gumb Vstopi v Moj eZPIZ s prijavo EU/SI-PASS.

Po prijavi boste prešli v portal, kjer boste lahko izbirali med elektronskimi storitvami zavoda. Izračun z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem lahko izvedete v storitvi Informativna osebna evidenca (IOE):

Postopek izvedete tako, da najprej izberete možnost "Pregled podatkov":

kjer lahko preverite vaše podatke o obdobjih zavarovanja in osnovah, zbranih v IOE.

Z izbiro gumba "Osebni informativni pokojninski kalkulator" v IOE preidete v želeno storitev:

Na portalu Moj eZPIZ je sicer omogočen tudi neposreden dostop do storitve Osebni informativni pokojninski kalkulator:

Sem uživalec 40% pokojnine. Ali lahko izvedem informativni izračun z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem?

Eden od pogojev uporabe storitve je, da oseba, ki želi izvesti izračun, ni uživalec lastne oziroma dela lastne pokojnine.

Če ste ali ste bili uživalec pokojnine (starostne ali predčasne pokojnine, dela pokojnine, delne oziroma sorazmernega dela pokojnine ali invalidske pokojnine), informativnega izračuna višine pokojnine z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem ne morete izvesti.

Želim uveljaviti skrb za otroke. Kje v osebnem kalkulatorju lahko to storim?

Število otrok, za katere želite uveljaviti znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine oziroma povečanja odstotka odmere pokojnine, lahko v osebnem informativnem pokojninskem kalkulatorju vnesete v simulaciji informativnega izračuna.

V simulacijo informativnega izračuna preidete tako, da na desni strani ekrana pod prikazom informativnih izračunov za zadnjih 24 ur izberete gumb Nov izračun:

Na ta način preidete v simulacijo, v kateri lahko vnesete število otrok, za katere ste skrbeli v prvem letu njihove starosti:

Za lažjo uporabo storitve je na vsakem ekranu desno zgoraj dostopna tudi "Pomoč", kjer so podana dodatna pojasnila za posamezen ekran:

Kako lahko v Osebnem kalkulatorju vnesem vojsko?

Informativni izračun z upoštevanjem znižanja starostne meje zaradi obveznega služenja vojaškega roka lahko oseba v osebnem informativnem pokojninskem kalkulatorju izvede v simulaciji izračuna, v kateri lahko vnese nekatere okoliščine za znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine oziroma povečanje odstotka odmere pokojnine.

Simulacijo izračuna oseba izvede tako, da na desni strani ekrana pod prikazom informativnih izračunov za zadnjih 24 ur izbere gumb Nov izračun:

Z izbiro gumba Nov izračun oseba preide v simulacijo informativnega izračuna, v kateri lahko vnese število otrok, za katere je skrbel(a) v prvem letu njihove starosti in podatek o trajanju obveznega služenja vojaškega roka:

Pomoč za dodatna pojasnila in lažjo uporabo storitve je v storitvi dostopna na vsakem ekranu desno zgoraj:

Ali lahko izvedem informativni izračun invalidske pokojnine?

Informativnega izračuna višine invalidske pokojnine z osebnim informativnim pokojninskim kalkulatorjem ni mogoče izvesti.

 

 

Copyright 2019 ZPIZ - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Kolodvorska 15, Ljubljana
Splošni pogoji | Izjava o dostopnosti| Varstvo osebnih podatkov
Izdelava: MMstudio