Slika družine

Odmerni odstotek

Na višino starostne pokojnine poleg višine pokojninske osnove vpliva tudi odmerni odstotek, ki je odvisen od dopolnjene pokojninske dobe.

Za odmero starostne pokojnine je določen minimalni odmerni odstotek za 15 let pokojninske dobe, medtem ko zgornja meja v obliki najvišjega možnega odstotka ni določena. 

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Ur. l. RS, št. 75/19 - ZPIZ-2G), ki je začel veljati 1. januarja 2020, in Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Ur. l. RS, št. 51/21 - ZPIZ-2I), ki se uporablja od 1. 5. 2021, je spremenil odmerno lestvico za odmero starostne pokojnine tako za ženske kot za moške. Odmerna lestvica za moške se je v prehodnem obdobju, ki je trajalo do 31. 12. 2022, postopno zviševala, tako, da se je z odmerno lestvico za ženske izenačila 1. 1. 2023.

Za 15 let zavarovalne dobe je odmerni odstotek od pokojninske osnove določen v višini 29,5 odstotka.

Za vsako nadaljnje dopolnjeno leto pokojninske dobe se odmerni odstotek zviša za 1,36 odstotka. Če daljša pokojninska doba ne znaša eno leto, znaša pa vsaj šest mesecev, se odmerni odstotek za tolikšno pokojninsko dobo poveča za 0,68 odstotka.

 

Lestvice za odmero starostne pokojnine do 40 let pokojninske dobe z upoštevanjem pokojninske dobe, daljše od šest mesecev

Copyright 2019 ZPIZ - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Kolodvorska 15, Ljubljana
Splošni pogoji | Izjava o dostopnosti| Varstvo osebnih podatkov
Izdelava: MMstudio