Slika družine

Znižanje zaradi dela na delovnih mestih, na katerih se je zavarovalna doba štela s povečanjem

Zavarovanci, ki so delali na zdravju škodljivih delovnih mestih ali v poklicih, ki jih zaradi narave in teže dela po dopolnitvi določene starosti ni več mogoče uspešno opravljati, so upravičeni do štetja zavarovalne dobe s povečanjem. Tako se jim znižajo predpisane starosti za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

 

Znižanje predpisanih starosti znaša toliko mesecev, kot jih je zavarovanec pridobil na podlagi štetja zavarovalne dobe s povečanjem.

 

Navedeno pravilo velja tako za zavarovance:

  • ki so 1. januarja 2001 delali na delovnih mestih, na katerih se jim je zavarovalna doba štela s povečanjem in so imeli najmanj 23 let pokojninske dobe (ženske) oziroma 25 let (moški), zaradi česar so bili in so še naprej upravičeni do takega načina štetja zavarovalne dobe, če so ali še naprej delajo na takšnih delovnih mestih, in
  • ki so bili le do 31. decembra 2000 upravičeni do štetja zavarovalne dobe s povečanjem.

 

Zavarovanci, ki so upravičeni do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, pridobijo pravico do starostne pokojnine pri starostih, ki so nižje od predpisanih za toliko mesecev, kolikor so jih pridobili na račun štetja zavarovalne dobe s povečanjem.

Copyright 2019 ZPIZ - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Kolodvorska 15, Ljubljana
Splošni pogoji | Izjava o dostopnosti| Varstvo osebnih podatkov
Izdelava: MMstudio