Slika družine

Obisk Varuha človekovih pravic RS

10.12.2019

Obisk Varuha človekovih pravic

 

Na mednarodni dan človekovih pravic, se je generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (zavod), g. Marijan Papež, srečal z Varuhom človekovih pravic Republike Slovenije, g. Petrom Svetina (varuh).

 

Skupaj s svojimi sodelavci sta se v pogovorih osredotočila predvsem na dosedanje pobude posameznikov glede izvajanja pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter postopkov uveljavljanja pravic iz ugotovljene invalidnosti, tudi v smeri upoštevanja načel upravnega postopka, med drugim načela zaslišanja stranke, materialne resnice in proste presoje dokazov. Predstavljeni so bili ukrepi zavoda, ki jih je zavod sprejel na podlagi priporočil varuha. Zavod je bil deležni pohvale in vidnih naprednejših korakov v postopkih izdaje odločb ter upoštevanja določb Zakona splošnega upravnega postopka, v smeri učinkovitejšega, in stranki prijaznejšega in kvalitetno opravljenega postopka priznanja pravic. V zvezi s tem so bile izvedene mnoge aktivnosti, kot so: dopolnjena spletna stran zavoda glede poteka in trajanja postopka za uveljavljanje pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, izvajanje enotne prakse glede izvajanja določb Zakona o splošnem upravnem postopku, izvajanje e-poslovanja, vzpostavitev enotnega kontaktnega klicnega centra, v želji, da bi bili čim bližje ljudem, ki potrebujejo njihove storitve.

Zavod bo še nadalje upošteval pobude varuha ter poleg učinkovitega reševanja zahtev stremel k skrajševanju trajanja reševanja postopkov za priznanje pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

 

Copyright 2019 ZPIZ - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Kolodvorska 15, Ljubljana
Splošni pogoji | Izjava o dostopnosti| Varstvo osebnih podatkov
Izdelava: MMstudio