Slika družine

Obvestilo Pošte Slovenije glede prilagojenih postopkov izplačila pokojnin za april

24.04.2020

Pošta Slovenije je skupaj z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Republike Slovenije tudi v mesecu aprilu zaradi pandemije koronavirusa prilagodila postopke izplačil pokojninskih nakaznic, ki jih pismonoše izplačujejo prejemnikom v dostavi na domovih prejemnikov. Ob izplačilih pokojnin v mesecu marcu so upokojenci upoštevali priporočila Pošte Slovenije, da v primeru, če to ni nujno potrebno, obiska pošte na dan izplačila pokojnin ne načrtujejo že prvi dan, za kar se Pošta Slovenije prejemnikom zahvaljuje, s prošnjo, da priporočila upoštevajo tudi pri izplačilih v mesecu aprilu.

Tako kot prejšnji mesec bodo izplačila pokojnin prek pokojninskih nakaznic v dostavi oziroma na terenu tudi v mesecu aprilu v največji meri potekala na ustaljen način, z minimalnimi prilagoditvami zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov. Izplačila bodo potekala na »brezkontaktni« način na primernem mestu na naslovu prejemnika, o čemer bodo ti prejeli ustne napotke od pismonoše.

Prav tako bodo prilagojeni postopki za primere posameznikov, ki so priklenjeni na posteljo ali so drugače gibalno ovirani do te mere, da ne morejo priti pismonoši naproti, torej prevzeti pokojnine na vhodu v stavbo. Izplačilo pokojnin tem upokojencem bo tudi za mesec april 2020 prilagojeno tako, da bo pismonoša osebi, ki prejemnika neguje oziroma živi z njim v gospodinjstvu, pustil enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za mesec april 2020 na pošti.

Oseba, ki prejemnika neguje oziroma živi z njim v gospodinjstvu, se bo lahko z izpolnjenim in podpisanim enkratnim pooblastilom s strani prejemnika pokojnine oglasila na določeni pošti, kjer bo  uslužbenec na poštnem okencu izvedel identifikacijo osebe s preveritvijo podatkov v osebnem dokumentu ter nato izplačal pokojnino. 

V mesecu aprilu bodo prilagojeni tudi postopki izplačila pokojnin varovancem v domovih za ostarele oziroma drugih inštitucijah. Pokojnine bodo za oskrbovance domov izplačane pooblaščenim osebam. 

Pošta Slovenije tudi tokrat upokojence, ki prejemajo pokojnine na račune TRR pri bankah naproša, da v primeru, če to ni nujno potrebno, obiska pošte na dan izplačila pokojnin ne načrtujejo že prvi dan. Na ta način se bo mogoče izogniti situacijam, da bi bili prisiljeni čakati v vrsti pred poštami na vstop, glede na upoštevanje nujne razdalje. Hkrati se jim zahvaljuje za njihovo razumevanje in upoštevanje priporočil doslej.

Copyright 2019 ZPIZ - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Kolodvorska 15, Ljubljana
Splošni pogoji | Izjava o dostopnosti| Varstvo osebnih podatkov
Izdelava: MMstudio